BOD, BRENDORF, BOTFALLU: 650 de ani de atestare documentară

30 decembrie 2018

• 650 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARĂ A COMUNEI BOD •

1368 – anul primei atestări documentare scrise a Bodului.
1918 – anul în care toate provinciile istorice locuite de români s-au unit

Ca urmare a acestor două date importante, anul 2018 devine un an deosebit de important și cu dublă semnificație pentru toți bodenii de astăzi: 650 de ani de atestare documentară a Bodului și Centenarul Marii Uniri

1368, an unic în conștiința bodenilor,  aduce mărturiile istorice care au contribuit la  așezarea Bodului pe „harta” Țării Bârsei.   

Primul eveniment din 2018 care ne reamintește tuturor existența de sute de ani a comunității noastre a fost pus la punct de  comunitatea bodenilor plecați din România care împreună cu Parohia Evanghelică CA Bod au organizat, pe 4 august 2018, celebrarea celor 
„650 de ani de la prima atestare documentară a comunei Bod”.

Carte documentară despre
  istoria germanilor în Transilvania, Volumul II, 918-316

Școala Gimnazială Bod, sub atenta îndrumare a profesorului Lazăr Attila, a organizat un spectacol dedicat sărbătoririi a „650 de ani de atestare documentară a Bodului”.

Mărturii asupra importanței anului aniversar în care ne aflăm, 2018, și incursuni în istoria locală veche au fost aduse de profesor Lazăr Attila alături de un reprezentant al Casei Mureșenilor, Traian Dumbrăveanu, și de cei doi preoți ai parohiilor din Bod Sat și Colonie: Ion Petrescu și Iulian David.

Rând pe rând, pe scena Căminului Cultural s-au perindat elevii Școlii Gimnaziale Bod, ce au prezentat poezie, muzică și teatru prin care și-au exprimat bucuria și mândria apartenenței lor de aceste meleaguri pline de semnificație istorică. 

Menționăm aici pe cei ce le-au fost îndrumători, învățătorii: Jarcău Liliana, Popa Elena și profesori Popa Constantin și Răcășanu Sebastian, cel din urmă fiind regizorul momentului teatral „Povestea interculturalității bodene”.

Seara s-a încheiat cu un program de dansuri populare susținut de cei ce, de ani de zile, fac cinste comunității, „Cununa Bodului”.

1 Decembrie 2018, Ziua Națională a României, a început cu ceremoniile de omagiere a eroilor căzuți la datorie în cele două Războaie Mondiale, organizate atât în Bod Sat, cât și în Bod Colonie.

„Sărbătorim Împreună”

SPECTACOLUL CELOR DOUĂ SĂRBĂTORI

Mai târziu, spectacolul organizat de Primăria comunei Bod, „Sărbătorim Împreună”, a reunit ambele semnificații: celebrarea Centenarului Marii Uniri a României și sărbătorirea celor 650 de ani de când comuna noastră a fost, pentru prima dată, pomenită în documente oficiale.

În deschiderea spectacolului, cuvântul profesorului  Lazăr Attila ne-a reamintit frânturi din bogata istorie locală. Apoi,  rând pe rând, și-au făcut apariția pe scenă: fanfara săsească Burzenlanden BlassKappelle, ansamblurile „Plaiuri Transilvane”, „Buzavirag” și „Cununa Bodului”.

Printre invitații speciali s-au numărat și Cătălin Doinaș și Adina Roșca care au prezentat momente deosebite de folclor și umor.

Recitalul lui Ștefan Stan și al bandului său s-a ridicat la înălțimea tuturor așteptărilor asigurând și cel mai special moment al serii, când scena s-a umplut de copiii bodeni care au cântat și declarat alături de interpret, „România, te iubesc”.

Seara s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii ce a durat 11 minute și o urare rostită de toți bodenii prezenți: LA MULȚI ANI,TUTUROR BODENILOR! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Putem să ne amintim peste ani de această zi, 2 decembrie 2018, ca fiind ziua în care Bodul s-a schimbat la față pentru toți creștinii lui.

 

Atât pentru Bod Sat, cât și pentru Bod Colonie s-au ridicat așezăminte creștine așteptate de multă vreme și, în aceeași zi, binecuvântate:

 

• Bod Colonie, Biserica
„Înălțarea Domnului”,
iar
• Bod Sat, Capela Mortuară.

Sfințirea Bisericii „Înălțarea Domnului” din Bod Colonie

Etapele construirii Capelei Mortuare din Bod Sat

Last modified: 17 martie 2022

Comments are closed.