„Blumenfest, Festivalul Florilor”ediția a III-a, 2019

24 iunie 2019

• BLUMENFEST, FESTIVALUL FLORILOR •

BOD SAT

În acest an, Maestrul de Ceremonie al Blumenfestului a fost, bine-cunoscutul personaj, Maestrul Bărzoi,  care vestește, an de an, Primăvara la Bod.


Pe vremuri, Blumenfest se organiza primăvara, odată cu renașterea naturii, cu abundența florilor și a iubirii. Sărbătoarea era menită să aducă belșug în recolte și să facă publice relațiile de iubire dintre tinerii din localitate. Încă din timpul iernii, fetele îndrăgostite, împreună cu mamele și bunicile lor confecţionau pălării decorate cu flori multicolore din mătase şi pânză, legate în buchete mari (350-400 fire). Fetele se adunau apoi la casa uneia dintre ele, cât mai aproape de capătul satului și aşteptau nerăbdătoare sosirea băieţilor. Aceștia veneau îmbrăcaţi în straie de sărbătoare şi purtând pălăriile împodobite cu flori, însoţiţi de fanfară. Își invitau alesele la marşul prin comună şi apoi la dans și astfel oficializau relația lor. La sfârşitul serbării se premia „cea mai frumoasă pereche”, „cel mai frumos buchet” şi „cel mai frumos costum”. În seara de dinaintea evenimentului, copiii din sat deveneau un fel de “mesageri ai dragostei”.

 

Ei aflau primii cum s-au ales perechile, deoarece duceau pălăriile cusute cu flori, de la fete la casele băieților. 

A doua zi, fetele se adunau la casa unei dintre ele, undeva departe de centrul satului. Acolo așteptau ceata de pețitori. Băieţii soseau acompaniați de fanfară şi le invitau pe fete la dans. Una dintre fete le răspundea şi le mulţumea, spunând că „tradiţia sărbătorii trebuie păstrată”. Băieții cântau apoi imnul sașilor, „Siebenbürgen Land des Segens” și începeau dansul. 

Cu toții porneau apoi în alai către centrul satului, unde continuau dansurile. După acest ritual se lăsa cu o petrecerea ce ținea până în zori.

Se alegeau cel mai frumos buchet, cel mai mândru costum și cele mai frumoase perechi.

pregătiri de festival

carul copiilor, în lucru la școală

Ionuț Langa, invitat

Tudor Furdui Iancu, invitat

InfoTV

ProTV

TVR

Last modified: 9 martie 2022

Comments are closed.