CULTURĂ – Blumenfest, Festivalul florilor, 2019

24 iunie 2019

12 mai 2019, Bod
așa cum a fost…

 

BLUMENFEST, Festivalul Florilor

~ ediția a 3-a ~

BLUMENFESTUL, povestea unei tradiții vechi de sute de ani

Pe vremuri, Blumenfest se organiza primăvara, odată cu renașterea naturii, cu abundența florilor și a iubirii. Sărbătoarea era menită să aducă belșug în recolte și să facă publice relațiile de iubire dintre tinerii din localitate.
Încă din itimpul iernii, fetele îndrăgostite, împreună cu mamele și bunicile lor confecţionau pălării decorate cu flori multicolore din mătase şi pânză, legate în buchete mari (350-400 fire). Fetele se adunau apoi la casa uneia dintre ele, cât mai aproape de capătul satului și aşteptau nerăbdătoare sosirea băieţilor. Aceștia veneau îmbrăcaţi în straie de sărbătoare şi purtând pălăriile împodobite cu flori, însoţiţi de fanfară. Își invitau alesele la marşul prin comună şi apoi la dans și astfel oficializau relația lor. La sfârşitul serbării se premia „cea mai frumoasă pereche”, „cel mai frumos buchet” şi „cel mai frumos costum”.
În seara de dinaintea evenimentului, copiii din sat deveneau un fel de “mesageri ai dragostei”. Ei aflau primii cum s-au ales perechile, deoarece duceau pălăriile cusute cu flori, de la fete la casele băieților. A doua zi, fetele se adunau la casa unei dintre ele, undeva departe de centrul satului. Acolo așteptau ceata de pețitori. Băieţii soseau acompaniați de fanfară şi le invitau pe fete la dans. Una dintre fete le răspundea şi le mulţumea, spunând că „tradiţia sărbătorii trebuie păstrată”. Băieții cântau apoi imnul sașilor, „Siebenbürgen Land des Segens” și începeau dansul. Cu toții porneau apoi în alai către centrul satului, unde continuau dansurile. După acest ritual se lăsa cu o petrecerea ce ținea până în zori.
Se alegea cel mai frumos buchet, cel mai mândru costum și cele mai frumoase perechi.


Festivalul Blumenfest, online și în ziarul local „Jurnal de Bod”

În acest an, prezentarea Festivalul Florilor a avut un personaj de referință,
pe Maestrul Bărzoi însoțit de Floarea de Nu-mă-uita.

Blumenfest, 12 mai Blumenfest 2019, ziua în care Bodul a fost împodobit cu flori
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Putem spune despre această zi că a fost excepțională, dacă este să luăm în considerare faptul că peste 7.000 de vizitatori au venit la Bod, de-a lungul întregii zile de 12 mai. Emoțiile echipei de organizare au fost foarte mari. Vremea urâtă și ploile nesfârșite păreau a strica toate strădaniile noastre chiar dacă pregătirile pentru acest eveniment începuseră încă din 2018.
Poate de la Bărzoiul ales drept mascotă a festivalului, poate de la rugămințile noastre fierbinți, pentru o zi, vremea s-a îndreptat și ne-a permis să ne bucurăm cu toții de această sărbătoare a Bodului.

Pregătirile unui festival reușit 🙂

Ediția a 3-a a Blumenfestului a însemnat mai mult decât o simplă sărbătoare organizată de administrația locală

Școala Gimnazială Bod

Pentru prima dată copiii Școlii Gimnaziale Bod și tinerii bodeni de la TNL (aripa tânără PNL) au învățat ce înseamnă să faci PARTE DINTR-O COMUNITATE care, încet încet, se regăsește, dar și ce înseamnă să fii VOLUNTAR, iar prin munca ta să ajuți la împlinirea unui obiectiv important, fie el un festival sau o acțiune de plantare a unor copaci în aria protejată, La Stejari.
Astfel, Marea Noutate a Blumenfestului din acest an a fost construirea Caravanei Florilor de către copiii Școlii Gimnaziale din Bod, organizată sub îndrumarea și viziunea doamnelor director Alina Moiseanu și a doamnei învățătoare Angela Tomuță, poate cea mai colorată șimai veselă dintre toate ;). Dar nu a fost singura noutate.

Tinerii de la TNL

O surpriză plăcută și apreciată de cei prezenți a fost și Caravana Fabricii de Zahăr Bod. Aici trebuie să subliniem faptul că sunt primii dintre agenții economici locali care au răspuns afirmativ invitației noastre de a contribui cu o butaforie. Cu puțin ajutor din partea compartimentului de cultură, rezultatul a fost surprinzător. 🙂
Trebuie apreciat și voluntariatul tinerilor TNL-iști care ne-au fost alături în organizarea acestei mari sărbători și care ne sprijină și în alte activități. Ei sunt cei care, lună de lună, aduc „Jurnalul de Bod” la fiecare bodean acasă.

Echipa Primăriei

Noianul de ghirlande ce au împodobit toate butaforiile, mașinile de epocă și frumoșii cai de paradă au fost împodobite cu răbdare și pricepere de cei ce alcătuiesc administrația locală, oamenii din primărie.
Ziua premergătoare sărbătorii Blumenfest a fost dedicată, mai ales, amenajării locației spectacolului, La Pășune, unde a doua zi aveau să ajungă peste 7.000 de vizitatori.


Desfășurarea ediției a 3-a a festivalului Blumenfest

* PARADA BLUMENFESTULUI * – ora 11.00 –
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
• parada fanfarei săsești ,
• parada carelor alegorice cu flori unde, PENTRU PRIMA DATĂ, au fost prezente alături de caravanele pregătite de Primăria Comunei Bod, cea a Fabricii de Zahăr Bod, cea a vecinilor noștri de la Prejmer, Caravana Clătitelor, și, cea mai simpatică noutate a acestui an, Caravana Florilor realizată de copiii de la Școala Gimnazială Bod 🙂
• parada costumelor populare săsești, ungurești și românești,
• parada cailor de Bod,
• parada bicicliștilor

Alaiul carelor alegorice a condus bodenii și vizitatorii spre locația evenimentului, La Pășune, unde sărbătoarea a continuat cu un :


* SPECTACOL DE TRADIȚII * – ora 13.00 –
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
• muzică și dansuri populare reprezentând toate etniile.


• INVITAȚI SPECIALI :
făgărășanul Ionuț LANGA și Tudor Furdui IANCU jr.


Câteva momente din spectacolul ce s-a desfășurat La Pășune:

Publicată de Primaria Bod pe Duminică, 12 mai 2019

Publicată de Primaria Bod pe Duminică, 12 mai 2019

Publicată de Primaria Bod pe Duminică, 12 mai 2019

Publicată de Primaria Bod pe Duminică, 12 mai 2019

Publicată de Primaria Bod pe Duminică, 12 mai 2019

Pentru acest an, ne-am gândit să oferim o zi minunată fiecărui oaspete în parte, și să asigurăm tuturor zone de distracție și agrement pentru ca toți vizitatorii să aibă a avea o zi de neuitat, în aer liber, alături de cei dragi :


* ZONA DE JOACĂ * și distracție pentru cei mici a fost amplasată în centrul pajițtii:
– Black Bird Art – pictură pe față
– R&V Doctor Bike – trenuleț electric, castel-tobogan gonflabil, trambulină elastică, castel-tobogan gonflabil, trenulețul electric


* ZONA DE OSPĂȚ * cu preparate culinare săsești, românești și ungurești „învârtite” la trei ceaune gemene, de cei de la:
– Regele Ciolanului
– Ferma Braller


* ZONA DULCIURILOR *
– unde Bodul va fi reprezentat de renumitele prăjituri săsești pregătite de Manfred Copony și prăjiturile Danei Ciobotaru
– Virag Ildiko Melinda – stand kurtos kolacs și langosi
– Cafea – Marian Orzan
– Cu mare bucurie, îi anunțăm și pe invitații speciali de la Prejmer, cu renumita lor CARAVANA CLĂTITELOR de la PREJMER.


* TÂRGUL BLUMENFEST *, organizat pe durata spectacolului:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


* TÂRGUL DE FLORI *
Au fost organizate standuri cu flori aduse din șase sere din Țara Bârsei:
– Producatori locali -FLAVIUS GORGAN, Nicu Iorga
– Speedy Green SRL din Brasov
– Sere Beltechi din Vistea de sus
– Serele Brianei- Prejmer
– Serele Csiki- Prejmer


* TÂRGUL MEȘTEȘUGARILOR *
– Încă de la prima ediție au fost alături de noi Asociatia Meșterilor Populari Clujeni cu 12 standuri de produse autentice românești
– Miresme de Lavanda Cluj
de la Sfântul Gheorghe:
– Împletituri nuiele – Robert din SF. Gheorghe
– Școala Gimnazială Bod a organizat în zona de joacă un atelier de creație în arta quilling, coordonat de artistul local, Diana Badea și pictură pe sticlă și lemn susținut de doamna Alina Moiseanu.


* TRENULEȚUL ALBASTRU * al celor de la R&V Doctor Bike, o altă prezență nelipsită chiar de la prima ediție a Blumenfestului, a oferit un scurt tur vizitatorilor curioși veniți la Bod sau copiilor veseli doritori de o plimbare în aer liber.
Micul Trenuleț albastru a asigurat și transportul între cele două sate până La Pășune.

Ecourile Blumenfestului în massmedia 🙂

Primaria Bod Luni, 13 mai 2019

Info TV

Publicată de Primaria Bod Luni, 13 mai 2019

ProTV

Primaria Bod Luni, 13 mai 2019

TVR2

Last modified: 8 mai 2020

Comments are closed.