CULTURĂ – Ziua persoanelor vârstnice sărbătorită de 300 bodeni

20 octombrie 2019

1 octombrie 2019
Căminul Cultural Bod-sat

 

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

 


Ziua Persoanelor vârstnice

1 octombrie 2019


A 2-a ediție a Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice a fost sărbătorită pe 1 octombrie, la Căminul Cultural din Bod Sat, de către cei 300 de bodeni prezenți la eveniment.
Aceștia au profitat din plin de o frumoasă zi de toamnă.
Ceea ce a urmat s-a transformat într-o zi de neuitat în memoria celor prezenți.

 

Aflați la a 2-a ediție de organizare a zilei dedicate persoanelor vârstnice “cu porțile deschise”, Primăria Bod a invitat la acest eveniment pe toți bodenii pensionari, fără excepție. Ideea se pare că a avut succes dacă este să luăm în considerare numărul celor ce ne-au onorat cu prezența.

Vremea frumoasă aduce invitații devreme
Cu toate că accesul în sală a fost anunțat pentru ora 14.00, oamenii s-au adunat în curtea căminului chiar cu o oră mai devreme.
Poate că vremea frumoasă a începutului de octombrie i-a adus pe toți mai devreme, ceea ce este foarte bine căci, chiar și așa, sala a fost gata, mesele fiind deja îmbrăcate frumos cu fețele de masă imaculate, cu aperitivul, sucurile și șervețelele tricolore pregătite pentru fiecare invitat în parte. Astfel că ușile s-au deschis mai devreme. Încetul cu încetul, cu toții au intrat și și-au ocupat locurile la mese, în liniște, ca și cum fiecare scaun ar fi fost rezervat dinainte… un exemplu bun pentru generațiile noi mai „grăbite”!
Vin și „oficialitățile”
Cum nu îi place să întârzie, imediat a sosit și domnul primar, Sergiu Arsene, urmat îndeaproape de cei doi preoți Iulian David din Bod Colonie și Ion Petrescu, din Bod Sat.
Formația de muzică populară cu care deja s-a legat o frumoasă tradiție locală în a-i avea alături de noi la acest eveniment, „Băieții din Ardeal”, a dat startul la distracție.

Cuvânt de deschidere și rugăciune înainte de masă
A urmat discursul domnului primar, de deschidere a celei de-a 2-a ediții de sărbătorire a Zilei Internaționale a Pensionarilor în această variantă în care pensionarii celor două sate bodene au fost invitați să fie împreună.
Părintele Iulian David a amintit că „nu există oameni în vârstă” ci doar „tineri de toate vârstele” și i-a binecuvântat pe toți cei prezenți.

Atmosfera s-a destins, numai bine pentru ca părintele Ion Petrescu să rostească împreună cu toți cei prezenți, rugăciunea de suflet, „Tatăl nostru”, fără de care nu se putea începe masa.
Bine ar fi ca noi, cei ce ne considerăm mai tineri, să luăm exemplu de la cei mai înțelepți și să ne pregătim și noi momentul când ne luăm masa de zi cu zi, în tihnă și liniște.
Repertoriul Băieților din Ardeal, „dirijează” dansul pe ring
Muzica „Băieților din Ardeal” nu a lăsat invitații să întârzie prea mult la masă.În scurt timp, au și apărut primele perechi la dans. Nu a durat mult și „ringul” de dans a devenit neîncăpător. Numărul celor de la mese, cu siguranță a fost mai mic decât al celor ce au dansat, iar voia bună și bucuria tuturor celor prezenți a fost molipsitoare.
Felurile de mâncare s-au schimbat, melodiile și ele, timpul a trecut… iar un lucru a rămas evident, ringul nu a fost nicio clipă gol. „Tinerii de toate vârstele” au făcut față cu succes repertoriului oferit de „Băieții din Ardeal”, mai ales că în curând aveau să primească și ajutoare de la „nepoatele” de la Cununa Bodului.

Primarul alături de cei prezenți
Nu mică le-a fost mirarea să vadă că primarul lor cel tânăr nu numai că a fost prezent la petrecere încă de la început, dar a și ținut să le mulțumească personal pentru prezență, invitându-i pe toți să ia parte la același eveniment de anul viitor.
Cununa Bodului, o surpriză plăcută
O surpriză plăcută au produs cei de la Ansamblul „Cununa Bodului” care deși fuseseră anunțați, nu ne mai așteptam să ajungă la eveniment întrucât, cu o zi înainte ei au participat la un festival la București.
Străduința lor a fost apreciată de toți cei prezenți. Și, ca de obicei, după programul deosebit de dansuri oferit atât de grupul fetelor cât și de cel al perechilor aceștia nu s-au lăsat rugați și au revigorat atmosfera
invitându-și la dans „bunicii”.
Brașoveanca de final
Și cum nu există petrecere ardelenească adevărată fără să se danseze Brașoveanca, așa nu credem că a existat bodean să nu fi dansat acești pași în partea de final a petrecerii, nu de alta dar să aibă după ce se odihni.
La final fie spus, în această zi specială nu a fost vorba atât despre mâncare cât mai ales despre voie bună și momente de neuitat la o reîntâlnire între toți cei care alcătuiesc o generație ce face parte din viața fiecăruia și implicit a Bodului, o generație ce nu trebuie uitată pentru că înțelepciunea lor este neprețuită.

Last modified: 1 octombrie 2020

Comments are closed.