Șezătoare la Bod, 2019

2 noiembrie 2019

• ȘEZĂTOARE LA BOD •

2 NOIEMBRIE 2019, BOD SAT

În a 2-a zi din noiembrie 2022, Bodul a fost gazda Primei Șezători la Bod, după mai bine de 30 de ani, moment inspirat din cel mai frumoase tradiții românești, 

 

 

Dis-de-dimineață, sala Căminului Cultural din Bod Sat a fost amenajată cu o colecție impresionantă de obiecte populare, costume și unelte din Țara Bârsei, atât românești cât și săsești.

Grupurile de șezători ce ne-au onorat cu prezența lor și cărora le mulțumim pentru aceasta, au fost de la: Brașov, Casa Junilor, Făgăraș și Veneția.

Așa cum se obișnuia odată, musafirii au fost primiți cu pâine, sare dar și … cu multe strigături populare străvechi, culese de la „bunici”, și prezentate cu multă pricepere de doamnele de la Veneția.

Primul „obiectiv”, de mare interes pentru toți și testat cu mare încântare de cei mici a fost micuțul război de țesut brâie, adus special de la Brașov de doamna Carmen Cojanu:)

Alai cu strigături prin sat

Momentul inedit al Șezătorii Bodului a fost  Alaiul cu strigături văzut și auzit de tot Satul, între Căminul Cultural și Monumentul Eroilor.

 Toți cei prezenți, cu mic cu mare, au însoțit alaiul acompaniați fiind de strigăturile inspirate și pline de voie bună ale venețencelor.

Cei prezenți au putut vizita Biserica Fortificată, ocazia perfectă pentru a cunoaște obiceiurile și credința sașilor de Brenndorf, vechiul Bod.

Apoi, s-a lucrat cu spor la ii, la brâul tricolor care la final s-a și gătat. Nu au lipsit cântecele și dansul alături de tinerii și copiii Ansamblului „Cununa Bodului”. S-a mai și gustat câte ceva. 

Această zi a fost o premieră în care am văzut cu toții, cum se desfășoară o șezătoare adevărată. De aceea, cei ce găsesc împlinire în meșteșugurile populare, îi îndemnăm să nu stea timizi de-o parte, căci șezători la Bod vor mai fi …și așa sperăm să punem și Bodul pe harta șezătorilor brașovene.

Last modified: 10 martie 2022

Comments are closed.