CULTURĂ – Prima Șezătoare

17 noiembrie 2019

Tradițiile Bodului

 

 


Prima Șezătoare, la Bod
Bod Sat
2 noiembrie 2019

Prima șezătoare de la Bod, după mai bine de 30 de ani

Pe 2 noiembrie, Căminul Cultural din Bod Sat a fost gazda unei frumoase Șezători născute din inițiativa familiei Sârbu, pricepuți în artele meșteșugărești și prezenți la mai toate șezătorile din Brașov.
Asociația Culturală „Cununa Bodului”, Forumul Germanilor din Bod și Primăria au pus la un loc tot ce trebuia ca evenimentul să fie aflat și să se desfășoare în condiții deosebite, vorbind mai ales de tradiții.

 
Spre deosebire de alți ani, acest noiembrie ne-a adus multă mulțumire sufletească, întrucât Bodul a fost gazda a două evenimente deosebite, inspirate din tradiții diferite dar care ÎMPREUNĂ capătă valoare mai mare, întrucât descriu atât de simplu și frumos, moștenirile multiculturale bogate ale bodenilor.

Dis-de-dimineață, sala Căminului Cultural a fost amenajată cu o colecție impresionantă de obiecte populare, costume și unelte din Țara Bârsei, atât românești cât și săsești.
Grupurile de șezători ce ne-au onorat cu prezența lor și cărora le mulțumim pentru aceasta, au fost de la: Brașov, Casa Junilor, Făgăraș și Veneția.
Așa cum se obișnuia odată, musafirii au fost primiți cu pâine, sare dar și … cu multe strigături populare străvechi, culese de la „bunici”, și prezentate cu multă pricepere de doamnele de la Veneția.
Primul „obiectiv”, de mare interes pentru toți și testat cu mare încântare de cei mici a fost micuțul război de țesut brâie, adus special de la Brașov de doamna Carmen Cojanu:)
Alai cu strigături
prin sat
Și pentru ca Șezătoarea Bodului să aibă un debut promițător, s-a pornit Alaiul cu strigături în sat, să-l vadă și să-l audă toată lumea ca să se știe că la Bod avem o șezătoare. Toți cei prezenți, cu mic cu mare, au însoțit alaiul acompaniați fiind de strigăturile inspirate și pline de voie bună ale venețencelor.
A urmat vizita la Biserica Evanghelică Fortificată, un prilej perfect pentru a simți obiceiurile și credința sașilor de Brenndorf, vechiul Bod.
Apoi, s-a lucrat cu spor la ii, la brâul tricolor care la final s-a și gătat, s-a cântat, s-a dansat alături de toți dansatorii de la Ansamblul „Cununa Bodului”, ba s-a mai și gustat câte ceva. Pentru unii, această zi a fost o premieră în care au văzut cum se desfășoară o șezătoare adevărată. De aceea, cei ce găsesc împlinire în meșteșugurile populare, îi îndemnăm să nu stea timizi de-o parte, căci șezători la Bod vor mai fi …și așa sperăm să punem și Bodul pe harta șezătorilor brașovene.

 

Last modified: 8 mai 2020

Comments are closed.