Protejați-vă bunurile și viața

17 ianuarie 2022

• ATENȚIE •

Protejați-vă viața și bunurile!

Temperaturile tot mai scăzute din locuințe obligă cetățenii să utilizeze sistemele de încălzire pentru a păstra nivelul de confort din case.

Respectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor și adoptarea unei atitudini preventive, pot să asigure evitarea unor evenimente negative în urma cărora pot apărea victime omenești și pagube materiale însemnate.

 La nivelul județului Brașov, în ultima perioadă numărul incendiilor la gospodăriile cetățenești a crescut semnificativ, respectiv în luna octombrie a anului care a trecut au fost înregistrate 30 de intervenții iar în luna noiembrie numărul acestora a crescut la 33.
 
Prevenirea trebuie înțeleasă prin nevoia de a te autoproteja iar acesta este un element cheie pe care toți cetățenii trebui să îl înțeleagă.

Având în vedere că în comuna Bod, anul 2022 a debutat cu mai multe incendii generate de coșuri de fum defecte sau necurățate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Brașov ne aduce la cunoştinţă o serie de recomandări și măsuri preventive pentru sezonul rece:

·  Asigurați verificarea, curățarea și repararea dacă este cazul, a coșurilor de fum de către o persoană specializată, cel puțin odată pe an, conform prevederilor legale;

 

· NU folosiți decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba și evitați supraîncărcarea acesteia;

· NU folosiți soba decât cu ușița închisă;

· Așezați o tăviță metalică în fața sobei, în dreptul ușiței — recomandat 50X70 cm;

· NU așezați în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

· Stingeți focul din sobă înainte de a părăsi locuința;

· Verificați integritatea aparatelor și mijloacelor de încălzire electrice iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparați-le cu ajutorul unui specialist sau cumpărați-vă altele noi;

· NU așezați aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;

· NU așezați materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;

· Decuplați aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuința sau de a adormi;

· NU lăsați niciodată copiii nesupravegheați cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcțiune;

· NU suprasolicitați instalația electrică a locuinței prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere. Deconectați de la rețeaua electrică toate aparatele electrice atunci când nu sunt utilizate.

· Afumătorile folosite frecvent, în mod tradițional, trebuie amplasate la distanță de siguranță față de locuințe, supravegheate în permanență și utilizate la capacitatea prevăzută, fără suprasolicitare! În niciun caz, afumătorile nu se amplasează în podurile caselor!

INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ AL JUDEŢULUI BRAȘOV

Last modified: 18 ianuarie 2022

Comments are closed.