Atenționare ISU „Țara Bârsei”: Incendierile de primăvară a miriștilor pun în pericol gospodăriile bodenilor

21 martie 2022

• ATENȚIE •

Incendierile miriștilor pun în pericol viețile și gospodăriile bodenilor

La începutul primăverii, mulți preferă să își elibereze terenurile pentru noile culturi, prin incendierea resturilor vegetale. Având în vedere ritmul alert de urbanizare a zonei metropolitane Brașov, aceste practici devin din ce în ce mai periculoase pentru gospodăriile învecinate și greu de controlat.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Țara Bârsei” al județului Brașov face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

· să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;

· să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);

· arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;

· cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

· arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă;

· să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.

Sancțiunile ce se aplică în cazul incendierii miriștilor

Conform prevederilor legale. „Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”, avertizează pompierii.

Potrivit legii, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Ministrul Mediului pregătește o mărire a sancțiunilor

Tánczos Barna, Ministrul Mediului, pregătește un proiect de ordonanțăprin care vor fi majorate sancțiunile aplicate pentru incendierea vegetației uscate. „Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie şi mirişti. În ciuda interdicţiei şi a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană şi au un efect negativ şi asupra solului. Sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat”, a declarat ministrul.

Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice. Pentru aceeași faptă, persoanele juridice vor avea de plătit între 50.000 și 100.000 lei.

Numai în ultimele 24 de ore, pompierii de la ISU „Țara Bârsei”cu greu au putut face față la stingerea a peste 15 incendii în care au ars mai mult de 50 de hectare de vegetație, două dintre acestea înregistrându-se chiar la Bod.

surse:
foto:   https://www.facebook.com/isubv

INSPECTORATUL pentru
SITUAȚII de URGENȚĂ 
„ȚARA BÂRSEI”, BRAȘOV

Last modified: 22 martie 2022

Comments are closed.