Atenție la răspândirea Gripei Aviare

10 februarie 2023

• INFORMARE •

Atenție la răspândirea Gripei Aviare cu posibilitate de transmitere la om

Ce este Gripa Aviară?

Gripa aviară (Influența Aviară) este o boală virală extrem de contagioasă cauzată de virusul gripal care afectează mai multe specii de păsări de la care obținem produse alimentare (găini, curcani, prepelițe, bibilici, etc.), precum și păsările de companie și cele sălbatice. Ocazional, boala o pot contracta mamiferele și omul. Perioada de incubaţie este de 4-21 zile.

Factorii care pot contribui la răspândirea virusului:

• păsările sălbatice și rutele de migrație;
• piețele de păsări vii;
• globalizarea și comerțul internațional;

La păsări, virusul Gripa Aviară poate fi răspândit prin contact direct cu secreții de la păsările infectate, în special prin materiile fecale sau prin intermediul echipamentului, hranei și apei contaminate.

Păsările sălbatice pot transporta virusurile în tractul respirator sau intestinal, dar acestea nu se îmbolnăvesc în mod obișnuit, ceea ce le permite să elimine viruși pe distanțe lungi.

Cum se manifestă infecția?

• inapetență, încetarea ouatului;
• respirație greoaie, tuse, febră;
• creasta şi bărbiţele umflate, de culoare roşu închis;
• pete vinete pe picioare și secreţii din cioc şi nări;
• diaree apoasă, de culoare verzuie;
• inflamarea zonelor din jurul ochilor si gâtului;
• aripi zburlite, torticolis, răsucirea gâtului, paralizie

Ce ar trebui să facă deținătorii de păsări?

• Anunţaţi medicul veterinar cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau moarte la animale și păsări;

• Nu puneţi mâna goală pe cadavrele păsărilor;

• Țineți păsările închise în adăposturi, pentru a evita contactul cu păsările din alte gospodării sau sălbatice;

• Nu lăsaţi raţele şi gâștele pe bălţi sau lacuri

Direcția de Sănătate Publică și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a Județului Brașov transmite măsuri generale referitoare la reducerea riscului de îmbolnăvire la persoane, în contextul gripei aviare:  

Măsuri generale pentru populație

• Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa acestora, ștergeți mâinile cu alcool sanitar;

• Nu manipulați păsări moarte;

• Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări bolnave;

• Cumpărați carne de pasăre, produse din carne de pasăre, ouă numai din magazine autorizate;

• Anunțați medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;

Cum preparați hrana ?

• Separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate;

• Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate;

• Spălaţi–vă pe mâini inainte, între si dupa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic;

• Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic;

• Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C;

• Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun;

• Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic

• După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.

 

SURSA:

• DSVSA Brasov – nota informativă 
• 
https://www.lumeasatului.ro/stiri-agricultura/

 

Last modified: 10 februarie 2023

Comments are closed.