Buletin fitosanitar – mana cartofului

5 iulie 2023

• DE SEZON •

BULETIN de AVERTIZARE - Mana cartofului

Condițiile climatice favorizează apariția și dezvoltarea bolilor

Mana cartofului este una dintre cele mai grave boli ale cartofului si este produsa de ciuperca Phytophthora infestans. Boala se manifesta pe organele aeriene si pe tuberculi. Pe frunze, boala se manifesta sub forma unor pete aproape circulare de culoare verde – cenusie. In dreptul petelor, tesuturile isi pierd consistenta si repede se usuca si se brunifica. Pe partea inferioara a frunzei, in conditii de umiditate ridicata, apare un puf fin albicios, alcatuit din fructificatiile ciupercii. Aceasta se formeaza de multe ori la zona de contact dintre tesutul atacat si cel sanatos. In conditii favorabile, petele se maresc foarte repede reusind sa cuprinda intrega suprafata a limbului. Plantele se ofilesc si se usuca in masa, cultura avand un aspect de ars. Pe tulpini si petiolurile frunzelor, boala apare sub forma unor pete alungite brune, care pot produce brunificarea si uscarea organelor respective.
Pe tuberculii infectati apar pete neregulate ca forma, mai inchise la culoare decat culoarea normala a tegumentului, in functie de soi, cu nuanta albastruie sau cenusiu – albastruie. In sectiune se poate observa cum progreseaza spre centru o coloratie cenusie – difuza. Uneori, zonele necrotice sunt limitate numai la interior, la exterior nefiind vizibil nici un simptom.

Pentru prevenirea și combaterea dăunătorilor

• Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului, folosind unul din produsele de mai jos și alte produse recomandate:

FUNGICIDE :

PRODUS

BANJO 500 SC/CARTALA

a doua denumire comerciala

CYMBAL 45 / DRUM 45 WG -

a doua denumire comerciala

CUPERTINE SUPER

(COMBIDUO COBRE - a doua denumire comerciala)

INFINITO 687,5 SC

LIETO

(ZETANIL - a doua denumire comerciala)

PROXANIL

COMBI DUO FORTE - a doua denumire comerciala

RANMAN TOP

KARITSU- a doua denumire comerciala

ZORVEC ENDAVIA

SHIRLAN 500 SC

(DALIMO - a doua denumire comerciala)

DOZA

0,3 - 0,4 litri/ha
0,25 kg/ha
3,5 kg/ha
1,4 litri/ha
0,45 kg/ha
2,5 litri/ha
0,5 litri/ha
0,4 litri/ha
0,3 – 0,4 litri/ha
PERIOADA OPTIMĂ de TRATAMENT:

04 – 08.07.20233

Au prioritate soiurile sensibile la mana si cu vegetatie dezvoltata. Tratamentul se repeta la 8 – 12 zile si se va complexa cu un insecticid pentru combaterea gandacului din Colorado (Leptinotarsa decemlineata).

INSECTICIDE :

PRODUS

ALVERDE

BENEVIA

CORAGEN

(VOLIAM - a doua denumire comerciala)

DECIS 25 WG

DELTAGRI

FASTER DELTA - a doua denumire comerciala

LASER 240 S

MAVRIK 2 F

EVURE - a doua denumire comerciala

MOSPILAN 20 SG

KRIMA 20 SG - a doua denumire comerciala

DOZA

0,250 l/ha
0,126 l/ha
50 ml/ha
30 - 40 g/ha
0,28 – 0,4 l/ha
0,1 l/ha
0,2 l/ha
0,100 kg/ha

Alte recomandări:

• Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse de protectie a plantelor!

• Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator!

• Respectati cu strictete normele de lucru cu produsele pentru protectia plantelor si normele de protectie si securitate a muncii, de protectie a albinelor si animalelor in conformitate cu : Legea nr. 383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare si Ordinul nr. 127/1991 al ACA din Romania, Ordinul comun nr. 45/1991 al Ministrului Agriculturii si Alimentatiei, 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Administratie Locala si 1786/TB/1991 al Ministerului Transporturilor, precum si cu Protocolul de colaborare nr. 328432/2015, incheiat cu ROMAPIS (privind implementarea legislatiei, in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor)

• Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 185/10.05.2023 privind aprobarea Codului de conduita a utilizatorilor profesionisti de produse de protectie a plantelor si a apicultorului.

• Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.

Surse

ANF (Autoritatea Națională Fitosanitară), Oficiul Fitosanitar Brașov

https://www.anfdf.ro/teritoriu/buletine/jud/brasov.php

Last modified: 5 iulie 2023

Comments are closed.