Toate, laolaltă, nu sunt de neglijat dar nici de ajuns. Păstrând ceea ce avem deja, și cu puțin ajutor din partea noastră, întreprins ACUM, zona „La Stejari” ar putea constitui un spațiu unic destinat activităților de recreere, educație civică și relaxare a locuitorilor Bodului.
În continuarea acestui studiu, ICAS Brașov va investi, la Bod, în cursul acestui an, 10.000 lei, pentru plantarea de stejari, frasini, tei, paltini plus materiale de protecție. Copacii vor fi grupați în șase pâlcuri, nu cu scopul împăduririi ci pentru a stabili zone de umbrare, ideale pentru odihna animalelor.
Stabilirea sistemului agrosilvic adecvat
Scopul principal al acestor sistemelor silvopastorale este acela de a asigura adăpost și protecție animalelor împotriva unor fenomene climatice nefavorabile (ploi torențiale, temperaturi ridicate) și implicit de a obţine produse animaliere în cantităţi mai mari şi de calitate.
Speciile forestiere pot fi alese și în scopul obţinerii unor produse suplimentare (sămânţă, fructe, flori, ramuri, mlădiţe, frunze, lemn de foc, scoarță, sevă etc.), dar funcţia de bază a arborilor este de a oferi adăpost şi protecţie animalelor. Dacă arborii din sistemul silvopastoral sunt îngrijiţi şi beneficiază de condiţii bune de creştere, aceştia se vor dezvolta viguros şi coroana lor va acoperi o suprafaţă de teren mare, oferind deci mai mult adăpost animalelor. În plus, arborii au rol şi în reducerea acţiunii dăunătoare a vântului, în crearea unui microclimat mai umed, propice pentru vegetaţia ierboasă a pajiştilor şi culturilor furajere, şi în asigurarea circuitului elementelor fertilizante, în special al fosforului şi al potasiului etc.
În felul acesta se asigură şi hrană de calitate pentru animale.
Ca și comunitate, vom asigura execuția lucrării ce ne dorim să aibă și o parte educativă prin cooptarea școlilor din Bod, în încercarea de a-i sensibiliza pe copii în ceea ce privește respectul și îngrijirea mediului înconjurător.