^^Gaz – evoluție lucrări^^

e-village,Bod Colonie / Rețeaua de Gaz


Rețeaua de Gaz

articol „Jurnal de Bod” / nr.5 – 2019


După mai bine de 30 de ani, rețeaua de distribuție a gazelor naturale a Bodului aflată într-un grad avansat de uzură, intră într-o zodie mai bună. Astfel, din 4 septembrie, demarează primul proiect din masterplanul e-village, șantierul pentru rețeaua de gaz.6 km de conducte din oțel neproteja bile catodic din Colonia Bod vor fi înlocuite, până în 2019, cu țevi de polietilenă ce vor asigura cu brio trecerea de la sistemul de joasă presiune la cel de medie presiune. De asemenea vor fi înlocuite toate branșamentele și pozate (așezate) la limita de proprietate. Avantajul imediat este creşterea siguranţei în exploatare a reţelei de distribuţie.

Ultima ședință de lucru, 16 august

Ultima etapă de birou a acestui proiect s-a desfășurat pe 16 august, la primăria Bod. Cu această ocazie s-au revizuit toate detaliile de organizare și deschidere a șantierului în vederea efectuării lucrărilor de înlocuire a conductelor rețelei de gaz.
Cei care au luat parte la această ședință operativă sunt:Tampa Gheorghe – diriginte de șantier compania Distrigaz, Nasulea Romeo – reprezentantul constructorului, Gabriel Ancu – reprezentant compania APA, Florian Dima reprezentant proiectant. Ca în orice proiect de amploare aflat pe ultima 100 de metri, înaintea startului din stradă, s-au trecut în revistă, mai ales, traseele rețelei de gaz și apă, punctele de lucru, trecerile stradale, nodurile de rețea și altele.

Primul punct de lucru, 4 septembrie

Prima zi e-village, 4 septembrie, aduce instalarea primului punct de lucru la Stația de Gaz din Colonie. Locul este înțesat cu țevi de polietilenă, echipamente de electrofuziune (ce folosesc sudura cu ajutorul fitingurilor de electrofuziune pentru îmbinarea țevilor de polietilenă ), buldozere, semnalizatoare de șantier, specialiști și muncitori. Totul arată că ceva se întâmplă în direcția bună.
Astfel, în măsura în care vremea ne va permite, pentru acest an este prevăzută terminarea magistralelor stradale pe Colonia Bod, urmând ca de la anul să se efectueze și branșamentele.

Ce se așteaptă de la acest proiect?!

Acest proiect aduce:
• o creștere a securității alimentării cu gaze naturale, prin reducerea numărului și duratei de intervenție în cazul remedierii defectelor,
• creşterea presiunii la care se distribuie gazele naturale către consumatori
• alinierea parametrilor de presiune la standardele europene,
• reducerea pierderilor tehnologice datorate gradului ridicat de uzură al conductelor din oţel existente,
• scăderea costurilor operaţionale
• minimizarea impactului negativ asupra mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de gaze în atmosferă aspect foarte important și la care nu prea avem obiceiul să ne gândim.
Această țeavă este garantată pentru 50 de ani, și iarna flacăra de la aragaz nu va mai pâlpâi când va crește consumul de gaz.”, ne asigură Tampa Gheorghe, Diriginte de șantier de la Distrigaz.


Tot ce se lucrează acum în Colonie se va face, de la anul, și pe Bod Sat.