^rețea iluminat^

e-village,2019

 


Rețeaua de Iluminat

articol „Jurnal de Bod” / nr.3 – 2018

 

PROIECT –
Modernizare
Iluminat
Public

  Valoare estimativă:

  2.052.750 lei;
  Localitate:

  Colonia Bod;
  Lungime intervenție:

  8.62 Km

  de rețea de drumuri

  publice iluminate
  Finanțare:

  – Fonduri buget local –

  2.052.750 lei
  Stadiul executării:

  – reluare lucrare

  din martie 2019

 


Rețeaua de Iluminat


Sistemul de iluminat în comuna noastră este într-o situație precară.
– Iluminatul existent nu acoperă în totalitate străzile localității;
– corpuri de iluminat lipsă și zone unde iluminatul nu funcționează
– iluminatul existent nu este în conformitate cu normele și standardele în vigoare
– sursele de lumină utilizate folosesc tehnologii învechite, cu descărcări în vapori de mercur și chiar incandescente
-există culori diferite ale luminii și eficiență scăzută
– există o multitudine de tipuri de soluții (rețele, stâlpi, aparate de iluminat, culoare a luminii) chiar și pe aceeași stradă, fapt ce conduce la un aspect dezordonat și neunitar.
In prezent, administrația locală asigură serviciul de întreținere al iluminatului public, însă instalațiile ce asigură alimentarea cu energie electrică împreună cu stâlpii de iluminat sunt în proprietatea companiei Electrica.
Odată implementat proiectul de modernizare al iluminatului, un mare beneficiu va fi intrarea noilor stâlpi în proprietatea Primăriei. Acest fapt împreună cu nacela ce va ajunge în februarie din Danemarca, vor simplifica foarte mult întreținerea iluminatului, perioadele lungi de așteptare pentru schimbarea becurilor nefuncționale fiind eliminate complet. Nu e de neglijat nici partea financiară a acestei proceduri acoperită din bugetul local, întrucât nu va mai fi necesară contractarea acestor servicii de către terțe firme, o singură intervenție de acest gen ajungând la câteva mii de lei.
Îmbunătățirea sistemului de iluminat poate crea cadrul de dezvoltare al comunității noastre prin sporirea siguranței traficului, a cetățenilor, prin creșterea confortului și orientării în teren, prin creșterea beneficiilor aduse de intensificarea activității umane în exterior, dincolo de lăsarea întunericului.
Lucrările aferente contractului de „Construire, extindere și modernizare sistem de iluminat public în comuna Bod ” se vor executa în toată Colonia, mai puțin strada Lalelelor, aici intervenind probleme ce țin de refuzul unor proprietari care nu doresc să doneze străzile Primăriei.

Obiectiv 2019

Turnarea a 75% din fundațiile noilor stâlpi astfel încât până la final de mai să-i avem și montați.

Amplasarea tuturor stâlpilor nu se va face la întâmplare ci respectând Planul Zonal de Resistematizare a Coloniei Bod. Prin realizarea acestui proiect „jungla aeriană”, dovada unei rețele învechite și supraîncărcate, va fi doar o amintire. Nu vor mai exista cabluri aeriene.

Proiectul de „Construire, extindere și modernizare sistem de iluminat public în comuna Bod va fi completat, la nivelul solului, de alte două proiecte:
„Modernizarea Străzilor și Parcărilor” și
„Modernizarea Parcurilor, Piațetelor, Trotuarelor și Spațiilor Verzi”.
La final, toate proiectele vor contribui la îmbunătățirea semnificativă a aspectului Coloniei și, poate mai important, la creșterea calității vieții tuturor locuitorilor acestei comunități.
Și nu uitați, tot ceea ce se înfăptuiește în Colonie se pregătește ACUM și pentru Bod Sat.