^^rețea electrică^^

e-village,2018Rețeaua Electrică

articol „Jurnal de Bod” / nr.1 – 2018


În ultimii ani Bodul se regăsește în preferințele multor brașoveni ce hotărăsc să-și construiască AICI o casă.
Odată cu creșterea numărului de locuitori ai comunei și a standardului de viață, sporește și consumul de curent electric. Acesta vine la pachet și cu creșterea volumului de cabluri pe stâlpi ce pune la grea încercare rețeaua electrică existentă.


8 km de rețea electrică pentru modernizat

Din 24 septembrie, tronsonul de aproximativ 8 Km de rețea electrică din Colonie, a intrat într-un amplu proces de înlocuire ca urmare a faptului că linia electrică aeriană de 0,4KV este de mult timp depășită și fizic și moral, vechimea ei fiind mai mare de 30 de ani.
Provocarea lansată de PREZENT face obligatorie modernizarea rețelei electrice urmând să suporte un proces de transformare totală ce va conecta Bodul la un VIITOR mai ofertant, cu mai multe oportunități.

Stâlpi noi, în proprietatea primăriei

Un plus în acest demers de modernizare îl aduce și faptul că primăria a hotărât să dea jos cablurile de pe stâlpii de la Electrica.
Stâlpii de beton sau lemn de la Electrica și Romtelecom, vor dispărea. Ei vor fi înlocuiți cu stâlpi noi, metalici, achiziționați de primărie, cu design modern și care pe lângă rolul de iluminat vor putea permite și implementarea unui sistem wifi de smart solutions, foarte necesar Bodului modern.

Două puncte de transformare noi

Punctul de transformare vechi, situat lângă blocul 6, va fi desființat.
Rețeaua subterană nouă va fi susținută de două puncte noi de transformare în anvelopă. Primul va fi amplasat in zona Bisericii „Înălțarea Domnului”,iar cel de-al doilea lângă școală. Ambele vor lucra în paralel astfel încât, în cazul unor defecțiuni în rețea, punctul de transformare neafectat va putea susține, câteva ore, întreaga rețea fără probleme. Colonia nu va mai fi afectată de întreruperile de curent electric.
Se va reconstrui și un al treilea punct de transformare, cel de la Gară, punct ce va susține parțial și rețeaua din Sat.

Ședința operativă, 10 octombrie

Cum bunul mers al oricărui șantier ce se respectă are la bază și o ședință operativă, în 10 octombrie se ține una la sediul primăriei Bod. Au luat parte:
• primarul Sergiu Arsene,
• cei ce modernizează rețeaua electrică în acest moment: operatorul furnizor de curent electric, Electrica și constructorul rețelei de curent electric
• cei ce se preconizează să intre în acțiune din primăvara anului viitor: constructorul rețelei de iluminat și constructorul rețelei de fibră optică.
Rezultatele se văd în stradă unde, de-a lungul drumului principal, strada Fabricii, deja s-au pozat cablurile tronsonului principal de transport de curent electric.
Vedeta acestui proces a fost, de departe „măgărușul albastru” care alături de echipa profesionistă a constructorului de rețea electrică au micșorat foarte mult timpul de lucru, fiind zilele acestea deja la Barieră. Cablurile sunt așezate și în locurile unde vor fi amplasate cele două module ale punctelor de transformare în anvelopă.

Crește capacitatea

Modernizarea liniilor electrice în care tensiunea de linie nominala va crește la 20 kV, valoare ce va face posibilă suportarea curentului trifazic.
„Toți cei care vor avea nevoie, vor putea cere, fără probleme, curent trifazic. Nu vor mai fi necesare alte artificii de construcții efectuate uneori după „ureche”, ne spune Sergiu Arsene, primar Bod.


Tot ce se lucrează acum în Colonie se va face, de la anul, și pe Bod Sat.