STAȚIA DE RADIO

1 ianuarie 1933

• STAȚIA de RADIO •

 A fost construită între anii 1933 şi 1934, sub supravegherea ing. Gheorghe Cartian și a, însăși, inventatorului radioului, Guglielmo Marconi, laureat al premiului Nobel pentru fizică. Acesta a venit special din Londra la Braşov, pentru a asista la instalarea emiţătorului inventat de el.

CASA REGALĂ A CONTRIBUIT CU FONDURI

Iniţial, lucrarea a fost finanţată de către Societatea Anonimă Română de Radiodifuziune; ulterior a contribuit cu fonduri şi Casa Regală, care patrona staţia. Clădirea principală, cea care adăpostea emiţătorul propriu-zis, a fost proiectată de către arhitectul Trifu, iar anexele (casa inginerilor, blocul lucrătorilor şi garajele) au fost concepute de către arhitectul G. M. Cantacuzino. În afară de camera generatoarelor electrice şi camera emiţătorului, având dulapurile cu circuitele propriu-zise, staţia de la Bod mai avea o fierărie, pentru ajustarea pieselor în caz de nevoie şi o staţie de epurare a apei, atât pentru băut cât şi pentru răcirea mecanismelor. Tot aici se găsea studioul iniţial de radio.

În 1937 au fost instalate cabluri telefonice speciale între studiourile din Bucureşti şi staţia Bod. Prin intermediul acestora, erau recepţionate şi transmise comunicatele importante pentru ţară. O dată cu începerea celui de-Al

Doilea Război Mondial, cenzura a fost introdusă în toate emisiunile radio: directorul general al Radioului era pregătit în orice moment să oprească emisia, în caz că cel ce vorbea la microfon „deranja” prea tare.

În 1940, la cedarea forţată a Ardealului, postul de emisie de la Bod a transmis declaraţia ministrului de externe Mihail Manoilescu, vorbind în lacrimi, iar mai apoi o înregistrare a clopotelor bisericilor transilvănene, care a fost însă cenzurată de către Palatul Regal la numai 10 minute de la începere. Stația de Radio Bod a transmis comunicate importante pentru țară.

De asemenea, prin staţia de la Bod au fost transmise toate comunicatele importante din timpul războiului, inclusiv mesajul regelui Mihai către ţară, în seara de 23 august 1944, primit de la Bucureşti prin telefon, ori proclamarea Republicii Populare Române, la 30 decembrie 1947.

În 1941, în timpul rebeliunii legionare, postul a fost ocupat de către legionari. Aceştia s-au predat în cele din urmă Armatei Române. După terminarea războiului, în 1946, un pilon afectat de bombardamentele germane a fost refăcut de către firma Siemens. 

Astăzi, ei măsoară 250 m înălţime. În 1965, emiţătorul englezesc a fost înlocuit cu unul fabricat în Franţa, prototip „Thomson-Houston”, având o putere de 1.200 kW.

Din 2003, noul emiţător, „Harris”, bazat pe tranzistoare şi tehnologie digitală de modulare are o putere de 200 kW. În prezent, Staţia de la Bod emite pe unde medii (Radio Târgu-Mureş şi Antena Braşovului) şi lungi (ziua Radio România Antena Satelor, noaptea Radio România Actualităţi).

SURSE:

– rador.ro,
– radio-arhive.ro,
– stiri.tvr.ro.

Last modified: 17 martie 2022

Comments are closed.