• INFORMARE •
Despre VIOLENȚA DOMESTICĂ - IJP Brașov, Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității
Violența se poate întâmpla oricui. Violența în familie nu depinde de condiția socială, de educație, de rasă, religie sau orientare sexuală. Pot fi afectate femeile: tinere sau în etate, căsătorite sau într-o relație, cu copii sau fără copii, bogate sau sărace, care au serviciu sau sunt casnice.
Ce înseamnă?
Violența în familie cunoscută și sub numele de violența domestică (abreviat VD) este orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii. Aceasta poate include un singur episod sau mai multe acte de violență, formând un model de comportament abuziv prin exercitarea controlului. Violența în familie este un comportament intenționat. Scopul violenței în familie este stabilirea și exercitarea puterii și controlului asupra altei persoane.
Ce poți să faci?
Poate fi foarte dificil pentru tine să ieși din situația de abuz fără ajutorul altor oameni.
Ai putea să discuți cu cineva – medicul, asistentul social, învățătorul, polițistul sau orice persoană în care ai încredere și te poate consilia. În situația în care copilul tău este abuzat, este martor al abuzului împotriva ta, trebuie să contactezi poliția sau direcția de protecție a copilului.
La Bod, din 2019 s-a constituit echipa mobilă pentru intervenția de urgență în cazurile de violență domestică ce poate consilia persoanele aflate în această situație.
Poți să te informezi – despre cum poți recunoaște și depăși acest act vătămător, indiferent de natura lui.
IPJ Brașov, Biroul de Analiză
și Prevenirea Criminalității
susține „Programul de prevenire a violenței domestice” prin care își propune să conștientizeze cetățenii asupra acestui tip de abuz.
Măsurile pe care Poliția le poate aplica
• emiterea unui ordin de protecție provizoriu până la 5 zile, impunând agresorilor mai multe obligații sau interdicți;
• evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
• reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;
• obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
• obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
• obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute
Surse
• https://bv.politiaromana.ro/ro/prevenirea-criminalitatii/recomandari-preventive/campanii1436265285/campanie-prevenire-violenta-domestica-bright-sky
• http://cdf.md/rom/12ce-este-violenta-in-familie
Panglică albă este simbolul folosit în promovarea și conștientizarea efectelor violenței în familie.
Last modified: 3 august 2021