Ambrozia, cea mai alergenă plantă

4 iulie 2022

• ATENȚIE •

Începe sezonul alergiilor provocate de ambrozie

Cum arată ambrozia ?

În prezent, ambrozia este planta cea mai alergenica din Romania, polenul acesteia fiind sursa principală a rinitelor alergice şi astmului.

Ambrosia artemisiifolia este o plantă anuală, răspândită în toată Europa, cu talia semiînaltă de 50 -100 cm înălțime și cu o rădăcina pivotantă, foarte dezvoltată, de 1,2 – 1,5 metri. Toată planta este păroasă, cu tulpina puternic ramificată, având aspect de tufă și diametru mare la bază.

Frunzele de ambrozie sunt alungite și ascuțite la vârf, lobate, cu pețioluri cu aripi de culoarea gri – verde argintie. Frunzele sunt așezate opus la baza tulpinii și alterne pe partea superioară și pe ramificații.

Florile de ambrozie sunt purtătoare de polen și formează inflorescențe ce se situează în vârful ramurilor, cu o formă alungită și compactă, asemenea unui spic verde gălbui,  de aproximativ 3 mm în diametru. 

ATENȚIE! Pelinul, care este o plantă din aceeași categorie cu ambrozia, cu care aceasta poate fi confundată ușor. Spre deosebire de ambrozie, florile pelinului sunt foarte mirositoare, iar culoarea tufelor este alb-albăstruie (vezi imaginile). 

Maxima polenizare ,
august - septembrie

Polenizarea este realizată cu ajutorul vântului. prin răspândirea grăunciorilor de polen. O singură plantă
matură poate elibera în atmosferă până la 8 miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. 

Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie, şi se întinde până spre sfârșitul lui octombrie.

Semințele răspândite de vânt germinează primăvara, plantele crescând odată cu majoritatea buruienilor, iar pe parcurs ambrozia le depășește, devenind dominantă până la jumătatea lunii iulie, când începe să înflorească. Este rezistentă la secetă și arșiță, fapt ce a determinat ca în ultimii ani secetoși buruiana să aibe condiții favorabile să se dezvolte foarte rapid și să cuprindă areale întregi. Perioada de vegetație se încheie odată cu primele brume și înghețuri din luna decembrie. 

Este rezistentă la secetă și arșiță, fapt ce a determinat ca în ultimii ani secetoși buruiana să aibe condiții favorabile să se dezvolte foarte rapid și să cuprindă areale întregi. Perioada de vegetație se încheie odată cu primele brume și înghețuri din luna decembrie. 

 

AMBROZIE

PELIN

Cine trebuie să distrugă ambrozia?

În conformitate cu prevederile art. 1 alineatelor (1) – (3) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, distrugerea acestei buruieni se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca, după distrugerea buruienii, să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere

Cine aplică sancțiunile?

Potrivit prevederilor art. 5 din Legea nr. 62/2018 și ale art. 4 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 707/2018, verificarea și constatarea nerespectării obligațiilor de combatere a buruienii ambrozia, precum și aplicarea sancțiunilor se face de către o Comisie mixtă constituită prin ordin al Prefectului.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează despre riscurile asupra sănătății populației în perioada răspândirii ambroziei și necesitatea distrugerii acestei plante, în conformitate cu Legea nr.62 din 9 martie/2018.

   Proprietarii sau deținătorii de terenuri, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetației şi eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.

   În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia se vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, lucrări de întreţinere a terenurilor. 

Metodele recomandate pentru eradicarea răspândirii ambroziei sunt:

cosirea repetată, manual sau mecanic – în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea cu unelte agricole,
smulgerea – în cazul unor suprafeţe izolate,
• cositul repetat de 2-3 ori pe an, obligatoriu înainte de perioada de înflorire
efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole și
erbicidarea –  începând de primăvara devreme și numai dacă buruiana este răspândită pe suprafețe mari

Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei.

  Beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia. 

  Constituie contravenție nerespectarea acestor prevederi şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

 

Răspândire

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice.

În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane).

Crește spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite, pe șantierele de construcții.

Simptomele alergiei la ambrozie

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai răspândite din România. Polenul ei provoacă atât bronşite, cât şi conjuctivite sau inflamaţii.

Ambrozia poate provoca și rinita alergică, conjuctivită, astm, precum în cazul alergiilor la orice alt tip de polen. Dacă nu este tratată imediat și corespunzător, aceste alergii pot ajunge la  șoc anafilactic, posibil chiar decesul persoanei prin sufocare.

Simptome: strănuturi, congestie nazală, rinoree, umflarea şi înroşirea ochilor, pierderea mirosului, dureri mari de cap, oboseala cronică, somnolentă şi o stare generală de rău.

Reacţia alergică seamănă foarte mult cu o răceală obişnuită. Cele mai eficiente substanţe în tratarea simptomelor de alergie la ambrozie sunt antihistaminicele orale, potrivit csid.ro.

Spray-urile nazale decongestionante ajută la eliberarea rapidă a nasului înfundat şi la eliminarea secreţiilor nazale. Pot fi utilizate pe o perioadă scurtă de timp, de până la 7 zile.

Studiile arată că nu există un un tratament specific pentru alergiile provocate de polenul ambroziei.

RECOMANDĂRI pentru perioada iulie – septembrie: 

• Reduceți timpul petrecut în aer liber, în special în intrevalul 10:00 – 15.00, când concentrația de polen este mare

• spălați-vă des pe față și pe mâini 

• purtați mască de protecție

• țineți ferestrele închise în încăperi / locuințe

• în interiorul locuinței, schimbați hainele purtate în afara locuinței

• excludeți din alimentație unele alimente care pot agrava alergia la polen: pepene galben, pepene verde, miere, castraveți, semințe de floarea soarelui 

Last modified: 12 iulie 2022

Comments are closed.