„OPRIȚI PESTA PORCINĂ AFRICANĂ”, campanie de conștientizare a pericolului și daunelor produse de această boală porcină în U.E

12 octombrie 2022

• IMPORTANT•

Campania „OPRIȚI PESTA PORCINĂ AFRICANĂ” (PPA) inițiată de
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) pentru al 3-lea an la rând

Sectorul porcinelor din Europa,
grav afectat de pesta porcină africană (PPA)

Uniunea Europeană (UE) este cel mai mare exportator de porcine și produse de porc din întreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai importante activități economice din sectorul agricol din Europa. Creșterea porcinelor reprezintă 8,5% din producția totală a sectorului agricol din UE27. Cererea mondială de carne de porc este în creștere, ceea ce ar putea duce la creșterea producției în Europa.

Cu toate acestea, industria creșterii porcilor continuă să se confrunte cu amenințarea serioasă a pestei porcine africane (PPA), care provoacă daune economice semnificative la nivel național, în Europa și în afara acesteia. Boala extrem de contagioasă se răspândește în regiuni din Europa care anterior nu erau afectate.

 

Ce este Pesta Porcină Africană?

PPA este o boală virală devastatoare care afecteză porcii domestici și sălbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoacă perturbări socio-economice în multe țări. Zonele afectate de PPA suferă pierderi semnificative din cauza deceselor animalelor, restricțiilor privind exportul cărnii și animalelor dar și din cauza costurilor privind măsurile de control. Eradicarea bolii poate dura câțiva ani. 

În momentul de față nu există vaccinuri aprobate pentru PPA în Europa, astfel încât un focar poate duce la sacrificarea unui număr mare de porci crescuți în ferme într-o zonă afectată.

Boala este încă prezentă în multe regiuni din Europa (Bulgaria, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Moldova, Nordul Macedoniei, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina), deși există deosebiri importante între diferitele zone.

Raportați cazurile suspecte medicului veterinar sau autorităților locale!

Detectare, Prevenire, Raportare

Pentru că un focar PPA poate avea efecte devastatoare, prevenirea, detectarea și raportarea sunt esențiale pentru a limita răspândirea aceastei boli.  

Campania se adresează grupurilor de persoane și indivizilor care intră în contact cu porcii domestici și mistreți, în special crescătorilor de porci, vânătorilor și medicilor veterinari. Cu ajutorul grupurilor locale de fermieri, organizațiilor veterinare, asociațiilor de vânătoare și  altor organisme relevante, campania urmărește să crească gradul de conștientizare cu privire la modul de prevenire a răspândirii PPA. 

De asemenea, campania urmărește să crească viteza de raportare și să avanseze prevenirea răspândirii bolii. 

Campania, inițiată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor, urmărește să sprijine țările cu regiuni afectate și să contribuie la eradicarea pestei porcine africane în Europa.

DSVSA
BRAȘOV

Last modified: 8 decembrie 2022

Comments are closed.